Întreaga viaţă a omului a fost şi este marcată de datini, obiceiuri, rituri și ritualuri, chiar dacă în forme mai mult sau mai puţin schimbate. Riturile şi ritualurile pot fi analizate ca elemente ale unui întreg sistem care pune în relație omul cu colectivitatea din care face parte. Astfel, obiceiurile ne apar ca fapte de cultură, fiind forme de participare la viaţa culturală a comunităţii, asigurând continuitatea socială.
Pentru păstrarea şi valorificarea într-o formă optimă a obiceiurilor de iarnă din Ţara Oaşului, de Crăciun, la Negrești-Oaș se organizează un festival-concurs, ajuns acum la a XIX-a ediție. Prin organizarea acestui festival, organizatorii şi-au propus să crească gradul de implicare al copiilor/ tinerilor, şi nu numai, în activităţi privind păstrarea şi conservarea tradiţiei populare şi, totodată, să încerce o promovare „altfel” a acestor tradiții, a potențialului turistic al zonei, contribuind astfel şi la creşterea atractivității turistice.
La fiecare ediție a festivalului au participat diferite grupuri de colindători din județele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Suceava sau Bistrița, precum şi din Ucraina, Ungaria și Republica Moldova. Evenimentul debutează de regulă cu parada colindătorilor, în centrul oraşului Negreşti-Oaş, fiecare grup prezentându-şi ținuta tradiţională şi colindul străbun. În fiecare an, festivalul are elemente noi, iar grupurile şi ansamblurile folclorice participante încântă sufletul privitorului, deschizând parcă lada de zestre în care se mai păstrează portul popular, muzica tradiţională, graiul străbun. S-a reuşit, în cei 9 ani din şirul celor 19 ediţii, organizarea unui spectacol-concurs pe două secţiuni Colinde şi Teatru cu măşti, un juriu de specialitate premiind formaţiile prezente la festival după mai multe criterii, precum: cel mai original program artistic, autenticitatea colindelor și a costumelor populare etc.
Dacă, la primele ediţii ale festivalului participau doar câteva grupuri de colindători din Ţara Oaşului, în prezent festivalul a căpătat amploare, recunoaştere şi valoare, fiind remarcate următoarele aspecte:
- Toate formaţiile participante poartă costume populare/ tradiţionale – dimensiune cultural-educaţională a festivalului.
- Repertoriul este variat şi în concordanţă cu specificul festivalului – de iarnă – dimensiune cultural-educaţională a festivalului.
- Au fost revitalizate unele grupuri şi ansambluri tradiţionale din dorinţa păstrării tradiţiei în Ţara Oaşului (Bixad, Racşa, Gherţa Mică, Tur, Certeze) – dimensiune social-culturală a festivalului.
- Au fost înfiinţate grupuri folclorice (de colindători) din dorinţa de a transmite şi generaţiilor de copii valori ale culturii tradiţionale – dimensiune socio-cultural-educaţională a festivalului.
- Festivalul a fost mediatizat, an de an, ducând la promovarea turismul din Ţara Oaşului – dimensiune cultural-turistică a festivalului.
Începând cu anul 2013, Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă se bucură de susținerea Autorității Naționale pentru Turism, manifestarea aflându-se pe lista evenimentelor naționale și câştigând un plus de valoare.
https://youtu.be/WgKlGjkCzzM
Despre autor