Deprecated: Creation of dynamic property appointment_Customizer_Notify::$config is deprecated in /home/r429544hap/oasmuseum.ro/wp-content/themes/appointment/functions/customizer-notify/appointment-customizer-notify.php on line 36
Noutăți – Muzeul Ţării Oaşului

Noutăți

Ziua Națională a României

O mulțime de negreșteni și oșeni au participat vineri, 30 noiembrie, la Negrești-Oaș la cea mai mare sărbătoare patriotică organizată vreodată în Țara Oașului, cu ocazia Zilei Naționale a României, cinstind astfel Centenarul Marii Uniri și memoria înaintașilor care au săvârșit actul istoric de la 1 decembrie 1918. Printre invitații la eveniment s-au numărat prefectul Darius Filip și deputatul Ioana Bran, consilieri județeni, municipali și locali, alături de reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, ai instituțiilor militare și ai cultelor religioase.

Oficialii și invitații au participat la Slujba de Sfântul Andrei oficiată la biserica “Nașterea Maicii Domnului” de protopopul de Oaș Marcel Malanca, alături de Pr. Gavril Băban, preot militar al Garnizoanei Baia Mare, delegat al PS Părinte Justin, Episcopul Maramureșului și Satmarului. De aici, copii îmbrăcați în frumos port popular au purtat drapelul în paradă spre centrul orașului, unde a fost predat de reprezentanții Bisercii reprezentanților Armatei.

Evenimentul a continuat cu un ceremonial militar, urmat de sfințirea drapelului și a plăcii omagiale dedicată participanților Oașului la Marea Unire de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, după care a fost arborat drapelul României pe catargul amenajat în fața Primăriei. Slujba a fost oficiată de Pr. Gavril Băban, preot militar al Garnizoanei Baia Mare, delegat al PS Părinte Justin, Episcopul Maramureșului și Satmarului.
În discursul său, primarul Aurelia Fedorca a făcut apel la unitatea și la menținerea vie a spiritului românesc.

”Am auzit mai mult vorbindu-se în acest an despre dezbinare decât despre unire. Despre dezbinarea clasei politice, despre dezbinarea românilor. Vorbe în vânt de la persoane care își urmăresc doar interesele proprii și de grup! Personal cred că dincolo de orice, o țară unită se întemeiază pe comunități unite și puternice. Noi, la Negrești-Oaș, am reușit în acești ani să construim împreună o astfel de comunitate. Îmi place să cred că am devenit în timp o comunitate model, în care cetățenii nu mai luptă doar pentru ei, ci pentru binele întregului oraș. Iar pentru asta vă mulțumesc! Vă mulțumesc pentru că împreună am găsit calea consensului prin dialog care duce la progres, chiar dacă uneori am avut viziuni diferite. Iar rezultatele se văd! Pentru că doar comunitățile unite sunt baze solide pentru o țară liberă, unită și prosperă. Pentru că niciun vrăjmaș, oricât de puternic ar fi el, nu poate dărâma o națiune unită.

Atâta timp cât nu vom uita să ne iubim, cât nu vom uita să ne respectăm, atâta timp cât vom găsi înțelepciunea de a lucra împreună pentru a ne îndeplini visele, România va duce mai departe moștenirea pe care am primit-o acum 100 de ani! Iar nepoții nepoților noștri vor ști să exclame ca și strămoșii noștri în urmă cu 100 de ani, ca și noi acum: Trăiască România Mare, puternică și unită! „ – a spus în discursul său primarul capitalei Țării Oașului, Aurelia Fedorca.

Surpriza a constituit-o survolul a patru avioane militare care au trecut deasupra zonei de desfășurare a ceremonialului, impresionând participanții.
Negreștenii au asistat apoi la îngroparea „capsulei timpului” în zona plăcii omagiale și la plantarea Stejarului Centenar, după care au fost depuse jerbe de flori în memoria înaintașilor care s-au jertfit pentru unitatea națiunii române.

În a doua parte a manifestărilor, participanții au asistat la o impresionantă paradă militară, în cadrul căreia a fost prezentată și tehnica din dotarea structurilor MAI Satu Mare.

Negreștenii au aplaudat impresionanta paradă militară, iar mai apoi au cântat împreună cu îndrăgitul interpret Dinu Iancu Sălăjanu melodiile patriotice consacrate și s-au prins în Hora Unirii. Programul artistic a continuat cu momente susținute de Maria Petca-Poptean, Maria Tripon, Vasile Solomon, Mihai Zele, Ansamblul folcloric studențesc „Nord” al Centrului Universitar Nord Baia Mare, corurile școlare „Viva Vox” și „Antares”, Corala Asociației socio-culturale Țara Oașului , Formația „Pionierii” și Corala Primăriei.

În finalul manifestărilor, a avut loc lansarea cărții „Oașul și Marea Unire”, iar delegația Oașului a pornit spre Cetatea Alba Iulia, reconstituind, simbolic, drumul parcurs de înaintași în urmă cu un veac. Delegația se va întâlni la Alba Iulia cu cealaltă parte a delegației negreștene și maramureșene pornită pe Drumul Unirii, de o săptămână, cu căruțele, urmând să intre deoadată pe poarta cetății unde în urmă cu 100 de ani s-a săvârșit Marea Unire.

Conform cercetărilor întreprinse în cadrul proiectului „Marea Unire a Oșenilor – Reconstituirea delegației Oașului participantă la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia” și a documentelor publicate în volumul „Oașul și Marea Unire”, din Oaș și Ugocea au participat delegații: Athanasie Demian – protopop în Negrești, Ioan Pop a lui Nicoară – econom din Turț, Augustin Gh. Maxim – egumen la Mănăstirea Bixad, Ioan Doboși – protopop în Turț, Iustin Pop – preot, Gherța Mare, Vasile Gele – soldat, Turț, Vasile Zbona – econom, Gherța Mare, Adrian Tomoioagă – stegar în Bocicău, Fania Tămaș a lui Ioan – proprietar din Călinești, Athanasie Doroș – preot în Tarna Mare, Ioan Betea din Racșa, Aurel Dragoș – preot în Vama, Dr. Sever Pop – avocat în Turț, Dr. Ioan Doboși – avocat din Halmeu.

Manifestările au fost realizate în cadrul proiectului „Marea Unire a Oșenilor – Reconstituirea delegației Oașului participantă la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia”, finanțat prin proiectul strategic al Ministerului Culturii și Identității naționale „Centenarul Marii Uniri”, beneficiind de sprijinul oferit de structurile MAPN și MAI ale județului Satu Mare.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș, Prefectura județului Satu Mare, Muzeul Țării Oașului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș.

Negrești-Oaș
30 noiembrie 2018

Toamnă cu poeți chinezi și Poesis la Muzeul Țării Oașului

Urcatu’ oilor la munte în Ţara Oaşului!

Pe Dâmbu’ lu Hașca, la locul numit Abrănești, am sărbătorit, duminică 13 mai 2018, Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului – Sâmbra oilor sau Alesul. 
Sărbătoarea pastorală pe care am celebrat-o a fost alesul, adică momentul în care începe viaţa păstorească, urcă oile la munte, pentru pășunat, se fac strungile şi cólibele pentru anul în curs și se organizează sâmbrele, cunoscute și sub numele de alesul oilor. Peste tot în Ţara Oaşului, acum se angajează păcurarii la oi, se stabilesc drepturile şi obligaţiile acestora, se fixează simbria. 

Ceremonialul a fost urmărit cu foarte mare atenţie de către toţi cei prezenţi, deoarece astfel se măsoară atât câştigul după care fiecare gazdă să-şi primească produsele, dar, în acelaşi timp şi responsabilităţile care îi revin în plata păcurarilor. Totodată, se stabileşte şi după cât timp vine rândul  fiecărei gazde la pregătitul caşului sau urdei (3-5 săptămâni).

După ce toate acestea au fost înfăptuite, oile au fost mulse, laptele a fost măsurat, s-a facut sfinţirea animalelor şi a păcurarilor, a urmat masa tradiţională pe două rânduri, cu bucatele tradiționale aduse de sâmbrași, zama de oaie pregătită la sâmbră, pălincă, danțul și petrecerea.
Evenimentul a fost inițiat de crescătorul de ovine Berinde Ștefan, cunoscut în zonă sub numele de Ștefanu Bodii, și organizat de acesta în colaborare cu Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Casa Orășenească de Cultură și Asociația crescătorilor de ovine și caprine Ovim-Nord din județul Satu Mare.

SÂMBRA OILOR – Festivalul folcloric oșenesc

Duminică, 9 mai 2018, a avut loc cea de-a 62- a ediţie a Sâmbrei Oilor, cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, desfășurată anual în prima duminică a lunii mai.

Începând cu ora 11, pe dealul de la Huta-Certeze și-au  dat întâlnire  peste 1500 de oșeni din satele Oașului și invitații lor veniți să sărbătorească vechea tradiție a sâmbrei și să se delecteze cu spectacolul folcloric pregătit cu minuțiozitate de organizatori.

Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, s-a numărat printre gazdele frumosului eveniment, iar printre participanții care au răspuns invitației s-au aflat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoioagă, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor – Florin Iura, vicepreşedintele ANPM Radu Roca, senatorul de Maramureş, Liviu Pop, senatorul de Satu Mare, Gabriel Leş, primarul din Seini – Gabriela Tulbure, dar şi mulți consilieri județeni, primari din județ și consilieri locali.

Evenimentul s-a bucurat de o amplă participare, oşenii profitând de vremea bună pentru a-şi celebra tradițiile şi obiceiurile şi pentru a-şi etala frumosul port tradițional.

24 IANUARIE – ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE LA NEGREȘTI-OAȘ

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită miercuri, 24 ianuarie 2018, la Negrești-Oaș, începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor. Evenimentul a început cu intonarea Imnului de stat, urmat de desfăşurarea ceremonialului religios oficiat de preoţii slujitori din Negreşti-Oaş. A urmat apoi discursul domnului profesor Dorin Goje, care a vorbit despre importanța istorică a zilei de 24 ianuarie 1859.

După ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori, a avut loc un moment artistic susținut de elevii clasei a V-a, ai Liceului Teoretic Negrești-Oaș, coordonați de prof. Angela Hoban și de interpreta Angela Munteanu.

În final toți cei prezenți s-au prins în Hora Unirii

Organizatori ai manifestărilor:  Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș, în parteneriat cu Muzeul Țării Oașului și instituțiile de învățământ din oraș.

            

Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită luni, 15 ianuarie 2018, la Negrești-Oaș, printr-o serie de manifestări cultural-artistice, marcând astfel debutul anului cultural al Centenarului Marii Uniri și Anul European al Patrimoniului.

Manifestările au început dimineața la Biblioteca Orăşenească, acolo unde a avut loc expoziţia de carte „Mihai Eminescu – poetul nepereche” și concursul „Îl omagiem pe Eminescu”, cu participarea elevilor de la Școlile Gimnaziale din oraș, urmat de depunerea de jerbe şi flori la bustul poetului din parcul central.

Momentul cel mai important al zilei a avut loc, tot în parcul central din Negrești-Oaș, unde a fost dezvelit bustului omului de cultură Ioniță G. Andron. Evenimentul a început cu intonarea imnului național al României, urmat de slujba de sfințire.

Statuia a fost dezvelită de viceprimarul Constantin Fanea și vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus.

Managerul cultural din Negrești-Oaș, Natalia Lăzar, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, au vorbit despre personalitatea lui Ioniță G. Andron și despre importanța amplasării acestei statui în inima Țării Oașului.

Directorul Muzeului Județean, Felician Pop, a menționat că statuia dezvelită azi este prima din Țara Oașului, evenimentul fiind cu atât mai important.

La eveniment a participat și fiica lui Ionița G. Andron, Angela Ivănoiu, care a venit de la Brașov special pentru acest eveniment. Aceasta a depănat câteva amintiri legate de tatăl său, menționând că și activitatea mamei sale a fost la fel de importantă.

După discursuri, au fost depuse jerbe de flori la statuia proaspăt dezvelită, iar manifestările au continuat la Muzeul Țării Oașului, unde a avut loc o masă rotundă despre importanţa Zilei Culturii Naționale și prezentarea cărții Ioniță G. Andron: Schiță biografică, articole, interviuri, evocări, fotografii, ediție îngrijită de Ștefan Haiduc.

La București s-au desfășurat lucrările Conferinţei Naţionale a Managerilor Culturali

În perioada 28 octombrie-29 octombrie 2017 a avut loc Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali, organizată de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, în parteneriat cu UNITER. Evenimentul, aflat la cea de-a IV-a ediție, s-a desfăşurat sub egida ENCATC, cea mai importantă rețea de management și politici culturale din Europa, al cărei membru este și  Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală.

La conferință au participat domnul Lucian Romașcanu, ministrul culturii, Nigel Bellinghan, directorul British Council, Manuèle Debrinay-Rizos, vicepreşedinte ENCATC, Camille Jutant, expert în management cultural de la Universitatea Lyon II, Franța, Lluís Bonet, director al programului academic de management cultural al Universității din Barcelona, doamna Carmen Croitoru, director INCFC, secretari de stat, aproximativ o sută de manageri și antreprenori culturali aflați la conducerea principalelor organizații culturale din România. Scopul întâlnirii anuale, într-un asemenea cadru, îl constituie consolidarea unor obiective comune şi a unor direcţii de acţiune pentru dezvoltarea sectorului cultural din România, precum și prezentarea unor modele de bune practici din mediul internațional. Din județul Satu Mare au fost prezenți la acest important eveniment dr. Natalia Lazar, managerul instituțiilor de cultură din orașul Negrești-Oaș și Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

În cea de-a doua zi a conferinței, în prezența autorului Lluís Bonet, s-a lansat cartea „Managementul teatrelor. Modele și strategii pentru organizații și instituții de spectacol”, volum considerat un bun instrument de lucru pentru managerii instituțiilor de spectacole sau concerte și nu numai. În continuare, pe ateliere de lucru, s-au dezbătut probleme stringente ale sectorului cultural și managementului instituțiilor publice de cultură, propunându-se soluții concrete pentru amendarea sau modificarea legilor specifice.

Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali a devenit, în ultimii patru ani, cea mai importantă reuniune a managerilor din instituțiile publice de cultură şi a reprezentanţilor autorităţilor, a experților în domeniul managementului cultural, respectiv, a organizațiilor culturale independente.

Dr. Natalia Lazar

20171028_105524manageri culturali

Zestrea-Oasului-2015-afis-presa-e1438951091639-Copy

Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial

În data de 17 octombrie a fiecărui an, începând cu 2013, se sărbătorește Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial, în acord cu Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, prilej de a readuce în prim-plan un imens tezaur de tradiții, obiceiuri, meșteșuguri tradiționale ș.a., adică elemente ce dau identitate unui neam, unei comunități.
Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a fost adoptată în anul 2003, în cadrul Conferinței Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fiind concepută drept un tratat cu caracter juridic obligatoriu, care recunoaşte rolul fundamental al patrimoniului spiritual din interiorul fiecărei culturi, concretizat în „tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale”. (ConvenţiaUNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, 2003, art. 2.2) Convenția a intrat în vigoare în anul 2006 și a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai populare convenții UNESCO, fiind ratificată de două treimi dintre Statele Membre. Odată cu adoptarea Legii nr. 410/2005 privind acceptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, la Paris, România devine Stat Parte la Convenția UNESCO 2003, pe care o ratifică un an mai târziu, la 20 ianuarie 2006.
Până în prezent, România are incluse pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii următoarele elemente: ritualul Căluşului (depunere dosar: 2002; sesiunea: 2003; nominalizare acceptată 2005), doina (depunere dosar: 2008; sesiunea: 2009; nominalizare acceptată 2009), tehnici legate de ceramica tradiţională de Horezu (depunere dosar: 2011; sesiunea 2012; nominalizare acceptată 2012), colindatul de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova (depunere dosar: 2012; sesiunea 2013; nominalizare acceptată 2013) și jocul fecioresc (nominalizare acceptată 2015). Menționăm că Oașul este prezent în ultimele două elemente ale listei reprezentative, colindatul în ceată bărbătească fiind un obicei încă practicat în cadrul sărbătorilor de iarnă din ara Oașului, în timp ce roata feciorilor din Oaș reprezintă dansul feciorilor, al tinerilor căsătoriți sau chiar al bătrânilor, un dans pe verticală, cu ritm puternic sincopat.
De asemenea, un aspect deosebit de important îl constituie programul Tezaure Umane Vii, „titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept creatoare şi transmițătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiționale nealterate”. (Legea 26/ 2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, art. 2, c) În România au fost acordate, până în prezent, 43 de titluri onorifice, unul dintre ele aparținând mătușii Floare Finta, la propunerea Casei Orășenești de Cultură Negrești-Oaș și a întregii comunități oșenești care o recunoaște ca  și creator popular și promotor al zonei. În luna noiembrie 2012, în cadrul galei festive organizate de Ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, în colaborare cu Televiziunea Română, Centrul Național pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Muzeul Național al Țăranului Român, mătușa Floare Finta a fost premiată, conferindu-i-se titlul Tezaur Uman Viu, alături de alte 12 persoane purtătoare, păstrătoare, creatoare de patrimoniu cultural imaterial. De asemenea, la data de 9 noiembrie 2015, în cadrul galei festive organizate de președinția României, i-au fost conferite diploma și medalia Meritul cultural, clasa a III-a, ca recunoaștere a meritelor culturale deosebite. În acest context, al celebrării patrimoniului cultural imaterial, urăm mătușilor noastre mulți și fericiți ani întru păstrarea și promovarea valorilor spirituale ale Țării Oașului!
Dr. Natalia LAZAR,
manager cultural
14680966_1208443329213206_2054497902618582373_o-300x16922310599_752298948288357_6442846343811859901_n 22489835_752298974955021_2327173632440947711_n22519379_752298918288360_1256891667030473284_n

C

Adunarea Generală ASTRA de la Carei, ediția a CXII-a

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, am fost prezenți la ceas aniversar la Adunarea Generală ASTRA (Carei, 13-15 octombrie, organizator dna Daniela Ciuta), alături de astriști din toate colțurile țării și nu numai, precum și personalități marcante din spațiul cultural românesc, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, conducerea Academiei Române, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi SătmaruluiPS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea.

 22490173_751274098390842_1259355514177677122_n22405855_751274215057497_51187335856168497_n

22406040_751274411724144_6853351866093846920_n         22490133_751274355057483_8627236824631318000_n

Zestrea-Oasului-2015-afis-presa-e1438951091639-Copy

Situația veniturilor salariale ale personalului plătit din fonduri publice din cadrul Muzeului Țării Oașului, conform art. 33 din Legea 153/2017

situatie angajati Muzeu Negresti-Oas pt postat-page-001 situatie angajati Muzeu Negresti-Oas pt postat-page-002

Situația veniturilor salariale ale personalului plătit din fonduri publice din cadrul Casei Orășenești de Cultură Negrești-Oaș, conform art. 33 din Legea 153/2017

situatie angajati CC Negresti-Oas pt postat-page-001

Zestrea-Oasului-2015-afis-presa-e1438951091639-Copy

Atelierele educaționale din cadrul Proiectului Cultural „Regina Soldat

AFIS ATELIER 31 05 web

Miercuri, 31 mai 2017, între orele 10-16, la Biblioteca Națională a României, au avut loc două ateliere educaționale, ce fac parte din Proiectul Cultural „Regina Soldat”, realizat de Asociaţia „România Culturală”.

La aceste ateliere au  participat elevii claselor a VIII-a din Școala Jilava și Școala 1 Decembrie, sub coordonarea lectorilor: prof. dr. Stan Stoica, dr. Anca Beatrice Todireanu şi drd. Daniela Mihai.

Atelierele şi-au propus să completeze orizontul cultural al elevilor cu informaţii istorice. Prin metode nonformale, tinerii au învăţat lucruri interesante despre Primul Război Mondial cât și despre implicarea Reginei Maria a României în Serviciul Sanitar Militar din țară.

În total, prin acest proiect vor fi organizate 23 de ateliere, la care vor participa peste 200 de elevi, din întreaga ţară, inclusiv din grupuri defavorizate din punct de vedere social şi cultural. Fiecare atelier va fi construit ţinând cont de cunoştinţele şi necesitățile grupului. Lecturile, cât și toate informațiile din domeniul istoriei, pe care cursanții le vor primi, vor fi completate cu  Ateliere de Creație,  care propun o serie de workshopuri creative pe teme ce implică descoperirea imaginii Reginei Maria în diferite ipostaze, prin abordarea unor tehnici de lucru variate.

De asemenea, elevii vor avea ocazia să participe la excursiile și vizitele tematice de la Muzeul Pelișor, Muzeul Bran, Muzeul Militar Național ș.a. Prima excursie se va desfășura la Muzeul Național Peleș, 1 iunie 2017, de Ziua Copilului.

Atelierele educaționale din cadrul Proiectului Cultural „Regina Soldat” sunt realizate de Asociația „România Culturală” în parteneriat cu: Guvernul României – Departamentul Centenar, Biblioteca Națională a României, Prefectura Municipiului București, Arhivele Naționale ale României, Statul Major General, Arhiva Națională de Film, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Muzeul Național Peleș, Palatul Culturii din Iași, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Țării Oașului, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, Despărțământul „Dr. Nicolae Căliman” din Codlea, Școala nr. 4 din București, Școala nr. 195 din București, Școala din Jilava, Școala din 1 decembrie, Școala Gimnazială Specială pentru deficienți de vedere – București, Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” – București, Liceul Tehnologic Special nr. 3 – București, Liceul Bulgar din București Hristo Botev, Fundația „Prietenie fără Frontiere”, Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”.

 Proiectul cultural „Regina Soldat” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, City-Grill și Caru’ cu Bere.

Partener media:  We Are Media

 Responsabil ateliere educaționale: Pr. Ionuț Bocăneală

Fotograf: Cătălin Ardelean

Manager proiect: dr. Anca Beatrice Todireanu

?????????????????????????????????????????????????????????

SÂMBRA OILOR

afis_Sambra-Oilor-1-699x984

Sâmbra oilor este cea mai reprezentativă sărbătoare pastorală a oșenilor ce amintește de ritualuri străvechi, de venirea primăverii și urcatul oilor la munte, la pășunat.

De peste jumătate de veac locuitorii din toate satele Oașului se întâlnesc pe dealul de la Huta Certeze să petreacă împreună, bucurându-se la cel mai cunoscut festival folcloric zonal – Sâmbra oilor.

PROGRAM ARTISTIC – SÂMBRA OILOR 2017

12:00 Deschidere oficială – Imnul României

12:15 Moment de sâmbră (Oaşul, Sânzienele, Măgura, Bixadul)

12:30 Irina Man și Grupul din Bixad

12:40 Maria Tripon, Maria Fușle, Oașul și Sânzienele

13:20 Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț

13:40 Petrică Mureșan

13:50 Ansamblul Meseșul  din Zalău

14:20 Vasile Coca

14:30 Ana Georgiana și Ansamblul Comoara Oașului

14:45 Mihai Zele şi Ansamblul Țara Oașului

15:00 Petre și Petrică Zele și Ansamblul Cununa Oașului

15:20 Țâpuritoarele din Batarci: Maria Hosu

15:30 Ansamblul Florile Turţului

15:40 Ansamblul județului Satu Mare Doruri Sătmărene

16:00 Ansamblul Florile Tărnii

16:15 Grupul de țâpuritoare din Racșa

16:30 Ansamblul Cununița Năzdrăvană, Carmen Sas, Leontina Dorca

17:00 Nicu Pop și Ansamblul Vama Ardeleană

Vă așteptăm, așadar, duminică, 7 mai, la Sâmbra oilor!
Vă veți întâlni cu muzica, dansul și voia bună!

 

?????????????????????????????????????????????????????????

 

Zilele Europene ale Patrimoniului

 

afis

Joi, 22 septembrie 2016, începând cu ora 11:00, în cadrul  Zilelor Europene ale Patrimoniului, Muzeul Țării Oașului și DJPC Satu Mare organizează un colocviu având ca temă Rolul determinant al comunităților locale în activitatea de definire și protejare a patrimoniului cultural. 

Reprezentanți la colocviu vor avea: Protopopiatul Ortodox Român Oaș,  Muzeul Județean Satu Mare, Facultatea De Litere – CUNBM, Mănăstirea Bixad, clasele de arhitectură ale Liceului de Artă Satu Mare, Instituțiile de Învățământ din Negrești-Oaș, URRdT Dacia din Ucraina.

Vă așteptăm cu drag pe toți cei interesați!

 

C

INVITAȚIE VERNISAJ

TRANSFIGURĂRI – DOREL PETREHUȘ

Joi, 15 septembrie 2016, începând cu ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură – obiect a artistului plastic Dorel Petrehuș Transfigurări,  care se va desfășura la Muzeul Țării Oașului,  Galeria de artă Dr. Mihai Pop. Evenimentul este susținut de Consiliul Județean Satu Mare, Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și Muzeul Țării Oașului Negrești-Oaș.

14125006_1159554867444253_9214781494294480702_o

Vă așteptăm cu drag!!!

C

Atelier de olărit

Am continuat atelierul de olărit și astăzi, 26 august 2016, cu un grup frumos de copii dornici și curioși să invețedin tainele acestui meșteșug.

Nu uitați că, vă așteptăm și mâine in număr cât mai mare!!!

14088833_1162355043822035_1133448619_n14159673_1096838003742104_2103774942_n 14159297_1096839493741955_269903672_n 14159202_1096838010408770_508635265_n 14138310_1096837990408772_517627517_n

C

Atelier de olărit la Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului

Astăzi, 12 august 2016, la atelierul de olărit de la Muzeul Ţării Oaşului au participat aproximativ 20 de copii, cărora li s-au alăturat şi alţi vizitatori ai muzeului nostru. Meşteşugarii Istvanfi Gheza şi Emma, adevăraţi „magicieni” ai lutului (după spusele copiilor), i-au iniţiat pe copii în acest vechi meşteşug, odinioară reprezentativ pentru Ţara Oaşului.

Dragi copii, vă aşteptăm şi mâine!

IMG_1033IMG_1004IMG_1045IMG_102214011770_1150053158385557_1532568201_nZestrea-Oasului-2015-afis-presa-e1438951091639 - CopyAfis Zestrea Oasului 2016

Zestrea Oașului – Festivalul Patrimoniului Țării Oașului

Festivalul Zestrea Oașului va avea loc în zilele de 20-21 august 2016 la Negrești-Oaș. Pe scena Festivalului care va fi amenajată în centrul orașului vor concerta  Holograf, Bere Gratis & Gheorghe Zamfir, Ruby și Randi & Band & Jo, alături de alți interpreți îndrăgiți de negreșteni.

Față de anii trecuți, vor exista două momente festive. Primul moment festiv va avea loc sâmbătă, 20 august, de la ora 20.30, când vor fi premiate personalitățile orașului Negrești-Oaș, elevii merituoși și vor fi decernate titluri și diplome de către primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca. Al doilea moment festiv va avea loc duminică, 21 august, de la ora 19.30, când vor fi premiate cuplurile care aniversează Nunta de aur. Festivalul se va încheia duminică seara cu un foc de artificii.

Primarul Aurelia Fedorca a declarat că Festivalul este organizat pentru toți negreştenii, atât pentru cei care lucrează în străinătate şi care în această perioadă se întorc acasă, cât şi pentru cei care au rămas în ţară.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, Casa de Cultură, Muzeul Țării Oașului și S.C. Events Walter S.R.L.

Program 

Sâmbătă, 20 august 2016

Orele 10,00 – 22,00   ~    Muzeul Ţării Oaşului, parc (vis-à-vis de primărie) – târg  meşteşugăresc

Ora 16,00   ~  Galeria de artă „Dr. Mihai Pop” a Muzeului Țării Oașului:

– Expoziţie etnografică Ţara Oaşului – olărit, industrie textilă casnică, selecție de fotografii din colecția Ioniță G. Andron, port popular

– Colecția Între tradiție și modernism a Școlii de Artă București, coord. designer Maria Constantinescu

      Pe scenă:

Ora  10,00 –  16,00  ~ Probe de sunet

Ora 16,30 – 17,50  ~   O lume minunată cu Mister Nicu și copiii din Negrești-Oaș

Ora 17,50 – 18,10 ~   Muzică folk cu Maria Pintea

Ora 18,10 – 19,00 ~   Viața este frumoasă.…. cu Triton

Ora 19,00 – 19,50 ~   Muzică de petrecere cu Fănică Oanță și formația

Ora 19,50 – 20,30 ~  Câtu-i Țara Oașului – Maria Petca Poptean

Ora 20,30 – 21,15 ~  Moment festiv – intonarea imnului național al României „Deșteaptă-te române!”, prezentarea delegaţiilor oficiale, premierea personalităților orașului Negrești-Oaș, a elevilor, decernare de titluri și diplome de către primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia      Fedorca. Moment artistic – Ionuț Malanca.

Ora 21,15 – 21, 30  ~ Teatru în limba engleză – Șc. Gimn. nr. 3 Negrești-Oaș, coord. Dohi Szabolcs

Ora 21,30 – 22,15   ~  Recital Rolling Papers

Ora 22,15   ~   Recitaluri extraordinare       – Bere Gratis & Gheorghe Zamfir

                                                                               – Randi & Band & Jo

Duminică, 21 august 2016

Orele 10,00 – 22,00   ~ Muzeul Ţării Oaşului, parc (vis-à-vis de primărie) – târg   meşteşugăresc

Ora 12,00    ~ Danț la ciupercă – Muzeul în aer liber al Țării Oașului

     Pe scenă:

Ora  12,00 –  15,30   ~  Probe de sunet

Medalion folcloric:

Ora 16,00 – 16,20    ~ Am venit de pă sub codru….Nicu Pop

Ora 16,20 – 17,00    ~ M-o făcut mama oșan – Cristian Enache

Ora 17,00 – 17,35 ~ Oșenia nu mi-o lăs – Petre, Petrică și Dănuț Zele, grupul de țâpuritoare „Cununa Oașului”

Ora 17,35 – 18,10   ~ La mulți ani, omule bun! – Aurel Țurcaș Vlaicu

Ora 18,10 – 18,50   ~ Vin de sărbători acasă – Sorin Cucu

Ora 18,50 – 19,30  ~ Nuntă în Țara Oașului cu Ansamblurile folclorice Oașul și Sânzienele, Maria Tripon și ceterașii

Ora 19,30 – 20,00  ~ Moment festiv, premierea cuplurilor care aniversează Nunta de aur, decernarea de titluri și diplome de către primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca

Ora 20,00 – 22,00   ~ Regal folcloric cu Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și Cristian Pomohaci

Spectacolul Joc în sat cu:

– Ileana Bumbar, Paul Ananie, Ioan Sas – Maramureșul Voievodal,

– Cecilia Bozga și Andreea Ghițiu – Țara Lăpușului,

– Marian Raț și Sonia Rațiu – Chioar,

– Suite coregrafice din Maramureșul Voievodal, Țara Zarandului, Câmpia Transilvaniei și Chioar,

– Acompaniament muzical – orchestra ansamblului, dirijor Eduard Albina.

Cântecul omului bun – Cristian Pomohaci

Ora 22,00 – 22,30   ~ Muzică pop-rock – Vlad Belbe

Ora 22,30   ~ Recitaluri extraordinare:        – Ruby

                                                                            – Holograf

Ora 00,00 ~  Focuri de artificii                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                          Organizatori:

Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș

                        Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș

                        Muzeul Țării Oașului

                        SC Events Walter SRL

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a modifica programul.

C

Atelier de olărit la Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului

Pe parcurusl lunii august, Muzeul Ţării Oaşului vă aşteaptă să-i treceţi pragul zilnic, între orele 9:00 şi 17:00, oferindu-vă prilejul de a cunoaşte lumea satului tradiţional. De asemenea, vă anunţăm că  în zilele de 12-13 august, respectiv 26-27 august, între orele 9:00 şi 13:00, încercăm să readucem în actualitate un meşteşug uitat, dar oarecând reprezentativ pentru această zonă etnografică, şi anume olăritul. În acest sens, organizăm pentru copii o demonstraţie de olărit, sub îndrumarea atentă a meşterilor olari Geza şi Emma Istvanfi. Copiii vor avea ocazia să înveţe despre istoria olăritului, să modeleze, respectiv să decoreze obiecte din lut.

 Vă aşteptăm cu drag să ne vizitaţi muzeul, preţul biletelor fiind de 5,00 lei pentru adulţi şi 3,00 lei pentru copii.

IMG_8189 IMG_8077

C

 

Informare program!

Avem bucuria de a vă informa că la Galeria de artă Dr. Mihai Pop a Muzeului Ţării Oaşului se află o expoziţie temporară de etnografie, care cuprinde elemente a două meşteşuguri vechi şi de rezonanţă în Oaş, olăritul şi industria textilă casnică. Expoziţia este întregită de o selecţie de fotografii ale cunoscutului etnograf Ioniţă G. Andron. Toate obiectele din expoziţie au valoare de documente istorice şi fac parte din patrimoniul muzeului.

Vă aşteptăm să ne treceţi pragul în număr cât mai mare, de luni până vineri, între orele 08:00 şi 16:00, în perioada iulie – august!

IMG_0906 IMG_0925

C

ZIUA UNIVERSALA A IEI 2016 AFIS T

PRIMĂRIA NEGREȘTI-OAȘ                       CONSILIUL LOCAL NEGREȘTI-OAȘ

CASA ORĂȘENEASCĂ DE CULTURĂ

MUZEUL ȚĂRII OAȘULUI

          Ziua universală a iei tradiţionale româneşti a fost celebrată, începând din anul 2012, la iniţiativa comunităţii on-line ���La Blouse Roumaine”, în prezent fiind    sărbătorită de românii de pretutindeni, în 24 iunie, de Sânziene.

          Muzeul Ţării Oaşului, care are în colecţie peste 250 de piese (cămeşi femeieşti  oşene��ti) de mare varietate, se alătură acestei iniţiative lăudabile de promovare a patrimoniului cultural românesc şi a valorilor tradiţionale ale poporului român, invitându-vă la următorul eveniment:

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

 

Program

Joi, 23 iunie 2016, ora 12:00

  • realizare emisiune tv.- invitat: Dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog
  • muzică populară oşenească: Ansamblul folcloric „Oașul” și Maria Tripon, instrumentiști: Vasile Solomon și Ioan Varga
  • parada costumelor oşeneşti
  • expoziţie meşteşugărească – Tezaur uman viu, Floare Finta; Luminători ai satelor și meșteșugari: Floare Hotca, Ana Hotca, Ana Mare, Maria Finta; ceramiști: Geza Istvanfi și Emma Istvanfi
  • atelier de împletit coronițe din sânziene

Vineri, 24 iunie 2016, orele 09:00 – 17:00

  • program de vizitare a muzeului, gratuit pentru toţi cei care poartă ie sau cămaşă oşenească

Vă aşteptăm cu drag!

 

C

Florile minerale ale Maramureşului în Ţara Oaşului

13177304_514835328701388_2012150982013723891_ncomunicat flori minerale

Vineri, 20 mai 2016, la ora 13,00, are loc vernisajul expoziţiei temporare Florile minerale ale Maramureşului în Ţara Oaşului, care se va desfăşura la Muzeul Ţării Oaşului, Galeria de artă Dr. Mihai Pop. Evenimentul este organizat în colaborare cu  Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza”, fiind susţinut de Primăria şi Consiliul local Negreşti-Oaş. Sunt expuse  eşantioane minerale din colecţia muzeului băimărean, cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi care deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.

Expoziţia prezintă un număr de 63 de flori minerale de o excepţională frumuseţe, unele fiind rarităţi mondiale sau chiar unicat. Dintre aceste minerale, unele au fost expuse pentru prima oară în Maramureş, cum ar fi rodocrozitul. Mineralele sunt reprezentative pentru minele din zonă: Baia Sprie, Cavnic, Herja,  Săsar, Valea Roşie, Băiuţ, Ţibleș, Turţ, etc.

Expoziţia se adresează  atât publicului din Negreşti-Oaş, cât şi turiştilor vizitatori ai muzeului în perioada 20 mai – 17 iunie: studenţi, elevi, adulţi, precum şi specialiştilor în domeniu (aflându-se în trecere prin oraş), programul de vizitare fiind de luni până vineri, între orele 8 şi 16.

De asemenea, aducem la cunoştinţă că această frumoasă colecţie poate fi admirată şi în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, care va avea loc în data de 21 mai, între orele 18,00 – 23,30, prilej cu care intrarea va fi liberă.

 

Vă aşteptăm cu drag!

Conducerea Muzeului Ţării Oaşului

C

Vă aşteptăm cu drag să ne treceţi pragul!

DSCF3632 DSCF3636 DSCF3641 DSCF3426 DSCF3427 DSCF3458 DSCF3484 DSCF3487 DSCF3492 DSCF3517 DSCF3521 DSCF3547 DSCF3550 DSCF3576 DSCF3594 DSCF3624

 

 

C

imagine-scoala-altfel-936x480 2

INVITAŢIE – PROGRAM

Săptămâna „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

18 -22 aprilie 2016

 

În această perioadă, programul de vizitare a Muzeului Ţării Oaşului – secţia în aer liber – este zilnic, între orele 09-17, cu menţiunea că se vor desfăşura şi diferite activităţi, după cum urmează:

LUNI :

Atelier ceramică – Istvanfi Geza şi Emma

Atelier de creaţie (icoane pe sticlă, felicitări şi ornamente de Paşte) – Şc. Gimnazială Nr. 3, înv. Irina Pop

MARȚI :

Atelier ceramică – Istvanfi Geza şi Emma

Atelier de creaţie (icoane pe sticlă, felicitări şi ornamente de Paşte) – Şc. Gimnazială Nr. 3, înv. Irina Pop

MIERCURI:

Atelier de încondeiat ouă – Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate din comuna Ciocăneşti (Bucovina)

–  Party Pics – distracţie fără limite şi foto-amintiri haioase

Atelier de vopsit ouă – Liceul Teoretic Negreşti –Oaş, prof. Angela Hoban

JOI:

Târg de Paşte cu produse realizate de copii şi meşteşugari în cadrul atelierelor – în parc, vis-à-vis de primărie

VINERI :  – Vizită liberă

Taxă de vizitare:

– 3 lei / elev şi student;

–  5 lei / adult;

–  5 lei / copil (1 fotografie inclusă) – miercuri, 20.04.2016

Pentru grupuri de minim 40 de personae tariful de vizitare se reduce cu 50%.

Vă rugăm să vă programaţi vizita la   – tel. fix 0261854839, mobil 0731309751.

                                                   –   e-mail: contabilitate@oasmuseum.ro  

Vă aşteptăm cu drag!

MANAGER

Natalia Lazar

C

ART BUNAVESTIRE 30

invitatie

Art Bunavestire 30

         Vineri, 25 martie 2016, începând cu ora 17:00, are loc vernisajul celei de-a 30-a ediţii a expoziţiei anuale de arte vizuale contemporane Art Bunavestire, care se va desfăşura la Galeria de artă „Dr. Mihai Pop” a muzeului din Negrești-Oaş. Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Oaşului şi Asociaţia artistică Art Bunavestire, fiind susţinut de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Consiliul Judeţean Satu Mare şi C.J.C.P.C.T. Satu Mare.

Cea de-a 30-a ediţie a acestei manifestări culturale reper în Ţara Oaşului contopeşte munca şi dăruirea artiştilor, membri ai grupului Art Bunavestire (Susana Ardelean, Andrei Florian, Dorel Petrehuş, Corneliu Pop, Ioan Pop Prilog, Ioan Pop Vereta, Mircea Vaida) care ne dezvăluie forme, imagini şi concepte noi. Acestora li se alătură Borgó Borgovics (Ungaria), Nicolae Caţavei (Baia Mare), Emil Dumitraș (Bistriţa), Eugen Moritz (Cluj-Napoca), Ştefan Pelmuş (Bucureşti), Vasile Pop Negreşteanu (Bucureşti), Mircea Roman (Bucureşti), Radu Şerban (Cluj-Napoca), Aurel Vlad (Bucureşti), întregind tabloul formelor, culorii şi luminii.

La acest moment aniversar, o retrospectivă a Art Bunavestire este prezentă pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, cuprinzând aproximativ 90 de lucrări (pictură, sculptură, grafică, arte decorative şi instalaţie) din colecţia Muzeului Ţării Oaşului, lucrări donate de către artiştii participanţi de-a lungul celor trei decenii. Vernisajul expoziţiei retrospective  va avea loc sâmbătă, 26 martie 2016, la ora 17:00, în sălile de expoziţii temporare (etaj) ale Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Echipa curatorială a celor două expoziţii  de la Muzeul Ţării Oaşului şi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca – este compusă din Laura Ghinea și Florin Gherasim, iar cronica plastică este semnată de istoricul de artă Vasile Duda.

„Art Bunavestire reprezintă nu doar simbolul evoluţiei noastre culturale, ci al întregii zone. Tocmai de aceea, recunoscându-i valoarea, Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş susţin cu tărie acest eveniment de suflet al Țării Oaşului”. (Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti-Oaş)

 

Dr. Natalia LAZAR

descarca afisul aici

C

REPERE IDENTITARE

click pentru descarcare

Afis expo

C

Program Zestrea Oasului 

click pentru descarcare

Zestrea-Oasului-2015-afis-presa-e1438951091639

C