Sâmbătă și duminică, 19-20 august 2017, la Muzeul Țării Oașului au avut loc trei evenimente parte integrantă a Festivalului patrimoniului Țării Oașului, Zestrea Oașului: expoziția de fotografie etnografică aparținând lui Ioniță G. Andron și Remus Țiplea, prezentarea colecției de modă realizată de designerul Maria Constantinescu și târgul meșteșugăresc.
Sâmbătă și duminică, între orele 10:00 – 22:00, în parcul central (vis-à-vis de primărie), s-a desfășurat târgul meșteșugăresc reunind aproximativ 20 de meșteșugari din Țara Oașului și Maramureș.
Aceștia au expus la vânzare, pe parcursul celor două zile, produse meşteşugăreşti şi artizanale – ceramică, lemn, sticlă, piele, păpuşi, podoabe populare, bucurându-se de un real succes.
Sâmbătă, începând cu ora 15:00, la Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” am sărbătorit vernisarea expoziției de fotografie etnografică aparținând lui Ioniță G. Andron și Remus Țiplea, iar în completare participanții au putut urmării prezentarea colecției de modă realizată de designerul Maria Constantinescu.
În contextul aniversării centenarului nașterii fotografului și etnografului Ioniță G. Andron (Racșa, 1917 – Negrești-Oaș, 1989) am realizat expoziția retrospectivă „Povestea firului. Firul poveștii”, în cadrul căreia sunt expuse 80 de fotografii originale din cele 300 aflate în colecția Muzeului Țării Oașului. În expoziție se află și o parte din colecția personală a lui Ioniță G. Andron, ceramică, icoane, cusături, obiecte din lemn și aparate fotografice.
Remus Țiplea a completat expoziția cu ale sale „Rânduieli”, care însumează 57 de fotografii din 5 tematici diferite, de la rânduieli despre crescutul animalelor (oi, vite), la îngrijitul pământului, viața religioasă și portul popular, având ca numitor comun Țara Oașului.
Atmosfera a fost întregită de prezentarea colecției de modă „Pe firul tradiției” a designerului Maria Constantinescu și a cursanților Școlii de Artă București. Inepuizabilă sursă de inspirație, cultura populară stă la baza acestui demers artistic: costumul popular din Oaș și Maramureș este analizat, recompus și reinterpretat prin forme, linii și texturi inedite.
Despre autor